Hipotiroidismul

Ce este hipotiroidismul?

Glanda tiroida este situata la baza gatului, are forma de fluture si produce hormoni ce regleaza metabolismul si alte procese. Glanda pituitara, situata in creier, regleaza productia de hormoni tiroidieni prin eliberarea hormonului de stimulare tiroidiana (TSH) sau tirotropina. Tiroida produce doi hormoni principali – tiroxina (T4) si tri-iodotironina (T3). Acesti doi hormoni contin atomi de iod.

Hipotiroidismul sau hipotiroidia se refera la o glanda tiroida subactiva. Asta inseamna ca tiroida produce mai putin hormon tiroidian decat in mod normal. Efectele includ o incetinire a anumitor functii ale corpului. De cele mai multe ori hipotiroidismul este permanent, dar poate fi si temporar. 

Persoanele cu hipotiroidism se confrunta cu o rata metabolica mai lenta, in general asociata cu o anumita crestere in greutate, de obicei din cauza acumularii de saruri si apa in organism. In hipotiroidism, nivelul T4 este scazut, in timp ce nivelul TSH este ridicat.

Semne de hipotiroidism 

De unde stiu ca am hipotiroidism? Simptomele de hipotiroidism sunt de obicei usoare si chiar trec neobservate in stadiile incipiente. De asemenea, pot varia de la o persoana la alta. De obicei, principalele simptome sunt date de metabolismul incetinit. Astfel, unele semne si simptome fizice asociate cu hipotiroidismul includ:

  • senzatia constanta de oboseala si somnolenta;
  • scaderea tolerantei la frig;
  • piele uscata;
  • par uscat, fragil si caderea parului;
  • umflarea mainilor, a fetei si a pleoapelor;
  • reflexe lente;
  • constipatie;
  • crampe la picioare, slabiciune si rigiditate;
  • dificultati de respiratie in timpul activitatii fizice;
  • crestere in greutate;
  • scaderea frecventei cardiace;
  • dificultati de concentrare si probleme de memorie;
  • apatie generala;
  • iritabilitate si anxietate.

De asemenea, la femei menstruatiile pot fi mai intense si pot aparea anumite dereglari menstruale. Modificarile pielii, parului si ale unghiilor sunt date de obicei de scaderea fluxului sangvin, retentia de apa si din cauza proceselor mai lente. Problemele cognitive ca dificultatile de concentrare si problemele de memorie apar deoarece creierul are nevoie de niveluri suficiente de hormoni tiroidieni pentru a functiona corect.

Cu toate acestea, retineti ca multe dintre aceste simptome nu sunt foarte specifice si pot avea alte cauze, inclusiv stresul. De asemenea, nu sunt toate prezente. De exemplu, in timp ce cresterea in greutate este tipica in hipotiroidism, multe persoana cu tiroida subactiva pot avea greutate normala sau chiar greutate destul de mica. 

Simptome rare

Simptomele hipotiroidismului pot fi usoare, moderate sau severe. In forma sa cea mai severa (coma mixodematoasa), hipotiroidismul este potential fatal si necesita tratament medical urgent. La o persoana cu hipotiroidism sever, poate aparea o criza de mixedem (numita si coma mixedematoasa). Este o problema foarte grava care poate pune viata in pericol. Este data de o scadere grava a nivelului de hormoni tiroidieni – hipotiroidismul netratat. Simptomele includ:

  • temperatura corporala scazuta;
  • respiratie incetinita;
  • scaderea tensiunii arteriale;
  • glicemie scazuta;
  • lipsa de raspuns etc. 

Cauzele hipotiroidismului 

Pot fi multe motive pentru care celulele din glanda tiroida nu pot produce suficient hormon tiroidian. Iata care pot fi cauzele:

Tulburarile de deficit de iod

Lipsa de iod in alimentatie poate impiedica tiroida sa produca hormoni. Glanda tiroida are nevoie de iod pentru a produce hormonul tiroidian. Mentinerea unui echilibru cand vine vorba despre productia de hormoni tiroidieni necesita cantitatea potrivita de iod. 

Boli autoimune 

Uneori, celulele sistemului imunitar pot confunda celulele tiroidei si enzimele acestora cu invadatori si le pot ataca. Tiroidita autoimuna poate sa apara brusc sau se poate dezvolta lent de-a lungul anilor. Cele mai frecvente forme sunt tiroidita Hashimoto si tiroidita atrofica.

Tratamentele pentru hipertiroidism

Tratamentele pentru hipertiroidism (inclusiv medicamente, interventii chirurgicale si iod radioactiv) pot duce uneori la hipotiroidism.

Indepartarea tiroidei (intreaga tiroida sau doar o parte)

Uneori, in caz de noduli tiroidieni, cancer tiroidian sau boala Graves trebuie sa se elimine partial sau integral tiroida. Interventia chirurgicala poate duce la hipotiroidism daca tiroida este indepartata.

Tratamentele cu radiatii 

Tratamentele cu radiatii pot duce la hipotiroidism mai tarziu in viata. Uneori, in caz de boala Graves, gusa nodulara sau cancer tiroidian pacientii sunt tratati cu iod radioactiv in scopul distrugerii glandei tiroide. Astfel, se poate pierde partial sau integral functia tiroidiana.

Anumite medicamente

Unele medicamente, inclusiv litiul si medicamentul antiaritmic amiodarona pot interfera cu procesarea normala a iodului si productia de hormoni tiroidieni. 

Disfunctia glandei pituitare 

Hipotiroidismul de acest tip (hipotiroidism secundar) poate sa apara si daca glanda pituitara nu produce suficient hormon de stimulare tiroidiana pentru a determina tiroida sa produca T3 si T4.

Disfunctie hipotalamica 

Functionarea glandei pituitare sau a hipofizei este influentata de o alta structura cerebrala numita hipotalamus, prin hormonul de stimulare tiroidiana sau tirotropina. Problemele la nivelul hipotalamusului pot afecta hipofiza si, implicit, glanda tiroida.

Tiroidita postpartum

Se estimeaza ca 5-10% dintre femei dezvolta hipertiroidism usor pana la moderat in cateva luni de la nastere. Hipertiroidismul in acest caz dureaza de obicei aproximativ 1-2 luni. Majoritatea femeilor isi vor recupera in cele din urma functia tiroidiana normala. 

Complicatiile hipotiroidismului 

Hipotiroidismul netratat poate duce la o serie de probleme de sanatate, si anume:

  • gusa sau marirea tiroidei;
  • probleme cu inima – deoarecele in caz de hipotiroidism pot aparea niveluri ridicate de LDL colesterol;
  • probleme de sanatate mentala – hipotiroidismul netratat poate cauza simptome depresive, probleme cognitive, de concentrare, de memorie etc.;
  • neuropatie periferica – hipotiroidismul necontrolat pe termen lung poate provoca leziuni la nivelul nervilor periferici;
  • mixedem – este o afectiune rara, care poate pune viata in pericol, fiind rezultatul hipotiroidismului pe termen lung, nediagnosticat;
  • coma mixedematoasa – necesita tratament medical de urgenta;
  • probleme de fertilitate – nivelurile scazute de hormoni tiroidieni pot afecta ovulatia etc.

Cum este diagnosticat hipotiroidismul?

Daca suspectati ca aveti anumite probleme cu tiroida, este important sa mergeti la medic pentru un  diagnostic corect. Pe langa analiza istoricului medical si examenul fizic (in special examinarea gatului pentru a vedea daca glanda tiroida este marita sau daca pot fi palpati noduli), se vor efectua analize de sange:

  • analiza TSH (hormon de stimulare tiroidiana);
  • analiza T4;
  • anticorpi tiroidieni – indica probabilitatea ca tiroidita autoimuna sa fie cauza hipotiroidismului.

In caz de hipotiroidism avem T4 scazut si TSH marit. De asemenea, medicul poate face si o ecografie de tiroida sau scanari cu iod radioactiv pentru a verifica structura interna a tiroidei. Hipotiroidism subclinic inseamna ca nu sunt semne sau simptome, dar vorbim despre niveluri normale de T3 si T4 si valori mari de TSH.

Care sunt tratamentele pentru hipotiroidism?

Tratamentul in caz de hipotiroidism se axeaza pe suplimentarea cu hormon tiroidian. Va depinde de simptome, varsta si starea generala de sanatate, precum si de cat de grava este starea. Scopul tratamentului este de a readuce nivelul de hormoni tiroidieni la normal. De cele mai multe ori, tratamentul este de substitutie cu hormoni tiroidieni, cu levotiroxina. Acest medicament este o versiune sintetica a hormonului si, in majoritatea cazurilor, va trebui sa-l luati pentru tot restul vietii. Se vor face analize de sange de monitorizare si se vor ajusta dozele dupa cum este necesar. 

Pentru hipotiroidism subclinic, daca TSH este marit foarte putin, de obicei nu este necesara terapia cu hormoni tiroidieni. Medicii pot recomanda adesea suplimente de seleniu pentru a sustine metabolismul hormonilor tiroidieni, o alimentatie bogata in seleniu, suplimente ce contin complexul de vitamine B, vitamina D sau probiotice, in functie de caz.

Nu este recomandata o dieta specifica pentru hipotiroidism, dar se recomanda o alimentatie variata, bine echilibrata. Uneori medicul poate recomada evitarea alimentelor goitrogene precum soia sau evitarea glutenului. In plus, se recomanda gestionarea eficienta a stresului, evitarea surmenajului si adoptarea unui stil de viata activ.

Referinte:

  1. https://www.aafp.org/afp/2015/0315/p359.html
  2. https://medlineplus.gov/hypothyroidism.html
  3. https://www.thyroid.org/hypothyroidism/