Bronșita

Bronsita: cum se manifesta si ce implica tratamentul 

Ce este bronsita?

Bronsita este o afectiune in care pasajele bronsice devin inflamate. Aceste pasaje sau tuburi transporta aerul la plamani. Cand devin inflamate, provoaca ingustarea, constrictia si blocarea cailor respiratorii, astfel aparand simptomele de bronsita. 

Bronsita acuta vs Bronsita cronica

Bronsita poate fi acuta sau cronica. Bronsita acuta este foarte frecventa si se dezvolta adesea dupa o raceala sau o alta infectie respiratorie. De asemenea, poate fi data de expunerea la fum de tigara, praf, fum, poluare. Bronsita cronica este o afectiune mai grava, ce implica o iritare sau inflamare constanta a mucoasei bronsice. Este legata de obicei de fumat.

Bronsita cronica si cea acuta au simptome similare, inclusiv tuse uscata sau productiva si dificultati de respiratie, insa sunt diferite si dureaza perioade diferite. Forma acuta dureaza de obicei mai putin de 10 zile, insa tusea poate continua cateva saptamani. Forma cronica, pe de alta parte, poate dura cateva saptamani si, de obicei, simptomele reapar. 

Simptome de bronsita

Bronsita acuta si cea cronica au de obicei simptome similare, deoarece ambele sunt cauzate de inflamatia bronhiilor. Simptomele bronsitei pot include:

  • disconfort toracic;
  • tuse uscata sau productiva, cu mucus (mucus clar, galben verzui sau gri albicios);
  • congestia sinusurilor;
  • oboseala;
  • dificultati respiratorii ce se agraveaza la efort;
  • respiratie suieratoare – mai ales in caz de astm.

Chiar si dupa ce bronsita acuta trece, este posibil sa ramana o tuse uscata, sacaitoare, care persista pana la 4 saptamani. Bronsita acuta este legata de obicei de o infectie, astfel ca pot fi prezente si alte simptome asociate, ca  febra de grad scazut, stranut, secretii nazale, dureri in gat. In bronsita acuta, simptomele pot fi adesea mai severe decat cele observate in bronsita cronica. Acumularea treptata a mucusului in caile respiratorii este responsabila pentru declansarea simptomelor de bronsita, inclusiv tusea caracteristica. La inceput, tusea este mai probabil sa fie uscata, dar pe masura ce mucusul se acumuleaza, tusea poate deveni productiva.

In caz de bronsita acuta sau cronica, poate fi prezenta rezistenta scazuta la efort fizic, limitand uneori capacitatea de a face miscare sau de a merge pe distante lungi. Simptomele bronsitei acute – in afara de tuse – adica nas infundat, febra, dureri de cap, oboseala – dureaza de obicei doar cateva zile. Tusea poate persista pana la 4 saptamani. 

Retineti ca multe alte boli provoaca simptome similare cu cele ale bronsitei, cum ar fi tuse persistenta. Aceste probleme pot include rinita alergica, raceala, astm, boala de reflux gastroesofagian, pneumonie, sinuzita etc. 

Cauzele bronsitei 

Cauze bronsita acuta

Bronsita acuta este legata de obicei de infectii si iritanti pulmonari. Virusurile ce provoaca raceala si gripa sunt cea mai frecventa cauza a bronsitei acute. Insa, uneori bronsita poate fi legata si de infectii bacteriene. De asemenea, anumite substante pot irita plamanii si caile respiratorii si pot creste riscul de bronsita acuta. Exemple ar fi expunerea la fum de tigara, praf, fum, poluanti, toxine etc. De asemenea, acesti iritanti pulmonari pot agrava simptomele.

Cauze bronsita cronica

Expunerea in mod repetat la vapori care irita si afecteaza tesuturile plamanilor si cailor respiratorii poate cauza bronsita cronica. Fumatul este cauza principala a bronsitei cronice. Fumatul pasiv sau simpla expunere la fum de tigara poate cauza, in timp, bronsita. Poluarea aerului si expunerea constanta la fum si toxine de mediu, amoniac, clor,  praf etc. sau la locul de munca, pot duce de asemenea, la bronsita cronica.

Factorii de risc  pentru dezvoltarea bronsitei includ si rezistenta scazuta la infectii, imunitate scazuta, reflux gastric, prezenta astmului etc. 

Bronsita este contagioasa?

In cele mai multe cazuri, bronsita acuta este cauzata de virusuri contagioase. Aceste virusuri pot fi raspandite prin aer cand o persoana tusese sau stranuta, de exemplu.

Complicatiile bronsitei

Exista mai multe complicatii grave asociate bronsitei, dar nu sunt frecvente. Complicatiile pot aparea in ambele forme de bronsita. In primul rand, bronsita poate creste susceptibilitatea la o alta infectie a tractului respirator. Daca este prezenta o alta infectie respiratorie in timp ce aveti bronsita, acest lucru poate intarzia recuperarea. De asemenea, bronsita poate creste riscul de pneumonie, iar dificultatile respiratorii pe termen lung pot pune presiune suplimentara asupra inimii, crescand riscul de boli de inima sau insuficienta cardiaca in timp.

Metode de diagnostic

Diagnosticul incepe cu o examinare fizica, examinarea plamanilor, dar pot fi necesare si proceduri suplimentare, ca o radiografie toracica, analiza sputei, testarea functiei pulmonare etc. 

Tratament pentru bronsita

Majoritatea cazurilor de bronsita acuta usoara se amelioreaza fara tratament, de obicei in cateva saptamani. Deoarece majoritatea cazurilor de bronsita sunt cauzate de infectii virale, antibioticele nu sunt eficiente. Cu toate acestea, daca medicul suspecteaza ca este vorba despre o infectie bacteriana, poate fi prescris un antibiotic.

Uneori medicii pot recomanda si medicamente pentru tuse, daca tusea afecteaza calitatea somnului. In caz de alergii, astm sau boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC), medicul poate recomanda medicamente pentru a reduce inflamatia, ca bronhodilatatoare.

In plus, in caz de bronsita cronica poate fi utila si reabilitarea pulmonara – un program de exercitii de respiratie care va poate ajuta sa respirati mai usor si sa va imbunatatiti rezistenta la efort. In plus, se recomanda sa evitati iritantii pulmonari, sa renuntati la fumat si sa evitati expunerea la fum de tigara. Purtati masca de protectie in medii care va expun la substante iritante.

Referinte:

  1. https://www.cdc.gov/antibiotic-use/bronchitis.html
  2. https://www.healthline.com/health/copd/understanding-chronic-bronchitis
  3. https://www.healthdirect.gov.au/bronchitis
  4. https://www.health.govt.nz/your-health/conditions-and-treatments/diseases-and-illnesses/chest-infections-bronchitis