Hipertensiunea arteriala

Ce este hipertensiunea arteriala?

Inima pompeaza sange in tot organismul printr-o retea de vase sangvine. Cu fiecare bataie a inimii, sangele impinge peretii arterelor. Tensiunea arteriala defineste forta exercitata asupra peretilor arterelor de catre sangele pompat.

Tensiunea arteriala se modifica pe parcursul zilei. Este mai scazuta cand dormim sau cand suntem relaxati si creste in timpul activitatii fizice. De asemenea, poate fi crescuta in conditii de stres sau emotii extreme si stimulente precum nicotina sau cofeina. In anumite cazuri, tensiunea arteriala ramane peste nivelurile recomandate –  hipertensiune arteriala sau tensiune arteriala crescuta. 

Hipertensiunea arteriala – factor de risc cardiovascular!

Hipertensiunea arteriala este unul dintre principalii factori de risc cardiovascular. Insa, este un factor de risc modificabill, la fel ca sedentarismul, obezitatea, fumatul sau alimentatia nesanatoasa. Asta inseamna ca putem interveni pentru a reduce acest risc.

Exista 2 tipuri de hipertensiune arteriala:

  1. Hipertensiune arteriala primara – se mai numeste si hipertensiune arteriala esentiala. Este atunci cand nu exista o cauza cunoscuta pentru tensiunea arteriala marita, fiind cel mai frecvent tip de hipertensiune arteriala. Se dezvolta de obicei in ani si este in general rezultatul stilului de viata, al mediului si al modului in care corpul se schimba pe masura ce inaintam in varsta. 
  2. Hipertensiune arteriala secundara – apare cand vorbim despre o problema de sanatate sau un medicament ce cauzeaza hipertensiunea arteriala. Factorii care pot provoca hipertensiune arteriala secundara includ probleme cu rinichii, apnee in somn, probleme cu tiroida sau glandele suprarenale, unele medicamente etc.

Cum se masoara tensiunea arteriala?

Tensiunea arteriala este masurata cu ajutorul unui aparat numit tensiometru – poate fi clasic (mecanic) sau electronic (digital). Tensiunea arteriala se masoara in mmHg. O valoare a tensiunii arteriale contine doua valori. Primul numar reprezinta presiunea cand inima bate (presiunea sistolica). Al doilea numar reprezinta presiunea atunci cand inima se relaxeaza (presiunea diastolica). 

Hipertensiunea arteriala este de obicei definita ca tensiunea arteriala sustinuta de 140/90 mmHg sau mai mult. O singura masurare a tensiunii arteriale NU inseamna neaparat ca aveti hipertensiune arteriala. Se considera un diagnostic de hipertensiune arteriala daca tensiunea arteriala ramane ridicata timp de 3 citiri separate, in 3 ocazii separate, timp de cel putin 3 luni.

  • Tensiune arteriala normala: < 120/80 mmHg
  • Prehipertensiune: sistolica intre 120-139 si diastolica intre 80-89;
  • Hipertensiune grad I: sistolica intre 140-159 si diastolica intre 90-99;
  • Hipertensiune grad 2: sistolica intre 160 – 179 si diastolica intre 100-109;
  • Hipertensiune grad 3: sistolica ≥ 180 si diastolic ≥ 110.

De ce este periculoasa hipertensiunea arteriala?

Tensiunea arteriala crescuta (hipertensiune arteriala) inseamna ca sangele pune o presiune mai mare decat in mod normal asupra arterelor. Stresul adaugat asupra arterelor poate creste riscul de ateroscleroza. In timp, poate duce la deteriorarea arterelor si poate creste riscul de:

  • atac de cord;
  • accident vascular cerebral;
  • insuficienta cardiaca;
  • afectarea rinichilor si a ochilor.

Hipertensiunea arteriala este principalul factor de risc pentru dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Se dezvolta de obicei in mai multi ani. De obicei, nu se observa niciun simptom. Insa, chiar si fara simptome, hipertensiunea arteriala poate provoca leziuni ale vaselor de sange si organelor, in special la nivelul creierului, inimii, ochilor si rinichilor.

Majoritatea persoanelor care au hipertensiune arteriala dezvolta simptome doar atunci cand starea lor progreseaza suficient pentru a cauza deteriorarea peretilor interiori ai arterelor. Acesta este motivul pentru care hipertensiunea arteriala este adesea numita „ucigasul tacut”. 

Factori de risc pentru hipertensiune arteriala

Factorii de risc pentru hipertensiune arteriala includ:

  • varsta – riscul de a dezvolta hipertensiune arteriala creste odata cu varsta;
  • alimentatie deficitara;
  • sedentarism;
  • supraponderalitate;
  • consum excesiv de alcool;
  • dieta cu un aport mare de sare;
  • colesterol marit;
  • diabet;
  • antecedente familiale de hipertensiune arteriala.

Simptome de hipertensiune arteriala

Hipertensiunea arteriala nu cauzeaza adesea simptome sau probleme imediat. Singura modalitate de a afla daca aveti hipertensiune este sa va masurati regulat tensiunea arteriala. Este posibil ca hipertensiunea arteriala sa nu produca niciun simptom, chiar daca aveti problema de ani de zile. De aceea, uneori este denumita „ucigas tacut”. 

Simptomele pot sa apara in caz de tensiune arteriala extrem de ridicata. Simptomele tensiunii arteriale extrem de ridicate includ urmatoarele:

  • dureri de cap severe;
  • oboseala;
  • ameteli;
  • dureri in piept;
  • probleme de vedere;
  • respiratie dificila;
  • inrosire;
  • batai neregulate ale inimii.

Cum poate fi tinuta sub control hipertensiunea?

De obicei, hipertensiunea arteriala nu poate fi vindecata, dar poate fi controlata cu un tratament adecvat. Optiunile de tratament includ de obicei schimbari ale stilului de viata – modificari alimentare si adoptarea unui stil de viata activ. Cu toate acestea, de obicei sunt necesare si medicamente. Unele tratamente trebuie luate pe tot parcursul vietii. Daca medicul va prescrie unul sau mai multe medicamente, este important sa le luati in mod regulat (NU doar atunci cand va amintiti sau cand va simtiti rau). Controlul hipertensiunii arteriale poate ajuta la prevenirea bolilor de inima, a bolilor de rinichi si a accidentului vascular cerebral.

In plus, se recomanda renuntarea la fumat, adoptarea unei alimentatii sanatoase si a unui stil de viata activ. Reduceti consumul de sare, zahar si grasimi nesanatoase, limitati consumul de alcool si gestionati eficient stresul. 

Se recomanda monitorizarea tensiunii arteriale si adoptarea unui stil de viata sanatos, impreuna cu respectarea tratamentelor prescrise de medic, pentru a mentine sanatatea inimii!

Referinte:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6477925/
  2. https://www.heartfoundation.org.nz/wellbeing/managing-risk/managing-high-blood-pressure
  3. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/hypertension
  4. https://www.cdc.gov/bloodpressure/about.htm