Psihoterapia

Ce este psihoterapia?

Cand auzim cuvantul „psihoterapie”, ne gandim de obicei la imaginea stereotipa a unui pacient intins pe o canapea, vorbind, in timp ce terapeutul sta pe scaun si noteaza in carnetel. In realitate exista o varietate de tehnici si practici folosite. 

Psihoterapia este un tratament colaborativ bazat pe relatia dintre individ si psiholog. Asta inseamna ca veti lucra impreuna cu psihologul pentru a identifica si schimba anumite modele de gandire si de comportament ce va afecteaza sanatatea, starea de bine, relatiile sociale. Psihoterapia va ajuta nu doar sa rezolvati anumite probleme din prezent, dar si sa invatati abilitati pentru a face fata pe viitor anumitor provocari sau situatii. Se bazeaza pe dialog si ofera un mediu sigur si de sustinere ce va permite sa vorbiti deschis cu o persoana care este obiectiva, neutra, nu va judeca. 

Sunt diferite abordari, cu mai multe tehnici si strategii. Insa, aproape toate tipurile de psihoterapie implica dezvoltarea unei relatii terapeutice, de comunicare, crearea unui dialog si efort sustinut pentru a depasi gandurile sau comportamentele problematice. Incurajeaza dialogul deschis si sincer despre problemele care va provoaca suferinta. 

Sa avem grija de sanatatea noastra mentala!

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), sanatatea fizica buna incepe cu o sanatate mentala buna. De fapt, sanatatea mentala poate fi chiar considerata elementul de baza pentru bunastarea noastra holistica. 

Sanatatea noastra mentala poate fi influentata de mai multi factori – factori genetici, stres prelungit, boli fizice, evenimente traumatice. Mediul politic si social joaca, de asemenea, un rol in mentinerea sanatatii mentale. Bunastarea emotionala ne imbunatateste calitatea vietii, ne ofera liniste sufleteasca si capacitatea de a face fata factorilor de stres si a dificultatilor care pot sa apara.  

Cum ne poate ajuta psihoterapia?

Nu inseamna ca trebuie sa ai o tulburare mentala pentru a merge la psiholog. Psihoterapia poate fi utila si pentru a invata cum sa faci fata situatiilor stresante si provocatoare folosind abilitati sanatoase de coping. Iata principalele beneficii ale psihoterapiei:

  • invatarea unor tehnici mai eficiente de gestionare a stresului;
  • intelegerea si gestionarea problemelor relationale;
  • imbunatatirea abilitatilor de comunicare;
  • evaluarea si tratarea tulburarilor mentale si emotionale, inclusiv anxietate, depresie, tulburare bipolara, tulburari de alimentatie, abuz de substante si dependente, tulburare obsesiv compulsiva, fobii, tulburare de stres posttraumatic etc. 
  • evaluarea si tratarea problemelor comportamentale;
  • identificarea si intelegerea anumitor probleme sau evenimente de viata – anumite probleme de sanatate, pierderea unei persoane dragi, pierderea unui loc de munca, divort etc.;
  • dezvoltare personala, cresterea stimei de sine, cresterea nivelului de motivatie etc.

Psihoterapia –  moft sau necesitate?

-Psihoterapia e doar un moft, o cheltuiala inutila! Cum sa platesc pe cineva doar ca sa ma asculte cum ma plang? Nu ma poate ajuta pe mine psihoterapia! E doar o etapa, o sa imi treaca, toata lumea are probleme!

Cand vine vorba despre psihoterapie, exista numeroasa limitari si prejudecati care intarzie solicitarea ajutorului de specialitate sau chiar il impiedica. Stigma asociata problemelor mentale este una recunoscuta la nivel mondial. Se estimeaza ca cel putin doua treimi dintre cei cu tulburari psihice nu solicita niciodata ajutor de specialitate. De ce? Din cauza fricilor de discriminare, stigmei, neglijentei. Ne este teama ca vom fi judecati, ne spunem ca nu e important ceea ce simtim, ca va trece, ca oricum nimic si nimeni nu ne poate ajuta. Pe langa teama de stigmatizare din partea celor din jur, apare si autostigma – interiorizam stereotipuri, discriminari sau anumite prejudecati. Adesea ne este rusine sau teama ca vom fi etichetati. 

Pentru a putea rezolva problemele emotionale si mentale, primul pas este sa le constientizam si sa acceptam faptul ca avem nevoie de ajutor si ca nu este nimic in neregula cu asta. Daca atunci cand ne simtim rau fizic mergem la medic, de ce sa nu mergem la psiholog atunci cand nu ne este bine mental si emotional? 

Cum alegi psihoterapeutul potrivit pentru tine?

Eficienta psihoterapiei depinde foarte mult de relatia dintre terapeut si pacient. De aceea, este important sa gasesti un psihoterapeut cu care sa rezonezi. Poate fi un prim pas sa primesti anumite recomandari de la prieteni, colegi, medici etc. Insa, retine ca fiecare are propriile nevoi, preferinte, suntem diferiti si ceea ce a functionat in cazul unei persoane este posibil sa nu fie eficient in cazul tau.

Analizeaza care sunt nevoile si asteptarile tale de la terapie, daca preferi desfasurarea in cabinet sau online, daca preferi un psiholog de gen feminin sau masculin, o anumita abordare terapeutica. De asemenea, tine cont de aspecte ca amplasarea cabinetului, cat de usor iti este sa ajungi la cabinet, orar si pretul maxim pe care esti dispus sa il platesti. Informeaza-te si despre formarea psihologului, specializari, experienta, daca este atestat de Colegiul Psihologilor din Romania, ce abordari foloseste, cat dureaza sedintele si daca are experienta in gestionarea si tratarea problemelor cu care te confrunti tu. 

Prima sedinta de psihoterapie este de obicei una de cunoastere, in care puteti vedea daca rezonati sau nu, in care poti adresa intrebari de cunoastere si vei putea decide daca vrei sau nu sa continui. Insa, adesea este nevoie de mai multe sedinte pentru a putea decide daca puteti stabili sau nu o buna relatie terapeutica.

In timpul sedintelor de psihoterapie este important sa acorzi atentie si anumitor aspecte, ca modul in care reactioneaza terapeutul la ceea ce impartasesti, daca te simti sau nu ascultat, daca esti intrerupt frecvent, cat de confortabil te simti sa vorbesti despre aspecte sensibile, trairi, ganduri. Terapeutul trebuie sa aiba o atitudine empatica si non-critica, sa iti respecte parerile si individualitatea, sa te faca sa te simti in siguranta, confortabil in prezenta sa.

Recomandari pentru a creste eficacitatea terapiei 

Natura si severitatea problemei tale vor juca un rol important in eficacitatea terapiei. Insa, exista si unele lucruri pe care le poti face pentru a profita la maximum de sesiunile de terapie. De asemenea, conteaza dorinta de a participa, implicarea activa in tratament si sinceritatea in privinta trairilor si emotiilor. Iata cateva recomandari:

  • fii sincer cu terapeutul, fara a incerca sa ascunzi anumite probleme, trairi, experiente sau sentimente; 
  • fii deschis la proces;
  • respecta planul de tratament si sedintele programate;
  • fa-ti temele – daca terapeutul iti atribuie anumite teme sau sarcini la care sa lucrezi intre sedinte, efectueaza acele sarcini.

Experienta psihoterapiei este diferita pentru fiecare persoana in parte, iar timpul necesar pentru a observa beneficiile variaza, de asemenea. Unii vor observa o diferenta majora dupa aproximativ 6-12 sedinte, in timp ce altii pot avea nevoie de tratament continuu timp de cativa ani. Eficacitatea va depinde de motivul pentru care ai solicitat sprijinul unui terapeut, pregatirea si experienta psihologului, relatia dintre terapeut si pacient si orice sprijin pe care il are persoana in afara sedintelor de terapie. 

Referinte:

  1. https://www.psychiatry.org/patients-families/psychotherapy
  2. https://www.psychologytoday.com/us/blog/two-takes-depression/201301/what-expect-in-psychotherapy 
  3. https://www.apa.org/topics/psychotherapy/understanding
  4. https://www.apa.org/health/promote-well-being
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2835700/ 
  6. https://www.apa.org/topics/psychotherapy/choose-therapist