Blefarita

Ce este blefarita?

Blefarita inseamna ca marginile pleoapelor devin inflamate. Afectiunea este caracterizata prin inrosire, disconfort si formarea de cruste la baza genelor. Este o problema cronica de obicei, motiv pentru care trebuie respectate o serie de masuri de igiena a ochilor pentru preventie si pentru a evita complicatiile. 

In general, afecteaza ambii ochi. Aceasta problema tinde sa reapara si uneori este dificil de tratat – blefarita cronica. Blefarita poate face ca la nivelul pleoapelor sa apara senzatii de mancarime, roseata, umflare. Se formeaza mici cruste la baza genelor, care se acumuleaza si pot face ca pleoapele sa se lipeasca intre ele. Acest lucru se observa mai ales dimineata. Blefarita seboreica este asociata cu matreata. Blefarita ulcerativa este mai putin frecventa decat blefarita seboreica si, de obicei, incepe in copilarie, fiind cauzata de bacterii. Este o forma mai severa, care determina formarea de cruste dure in jurul genelor.

Simptome de blefarita 

Simptomele de blefarita includ in general:

  • pleoape rosii, umflate;
  • senzatie de usturime si disconfort la nivelul ochilor;
  • pleoapele par incarcate, formandu-se cruste la baza genelor;
  • lipirea pleoapelor;
  • mancarimi la nivelul ochilor;
  • sensibilitate la lumina;
  • senzatie de corp strain in ochi.

Blefarita nu afecteaza vederea, dar poate cauza disconfort, senzatie de greutate la nivelul pleoapelor si poate avea aspect inestetic. 

Blefarita posterioara vs Blefarita anterioara 

Blefarita posterioara se dezvolta atunci cand glandele sebacee din zona interioara a pleoapelor permit ca bacteriile sa se dezvolte. Poate aparea ca urmare a unor afectiuni ale pielii, cum ar fi acneea rozacee si matreata. Este denumita si disfunctia glandelor meibomiene. 

Blefarita anterioara este de obicei cauzata de bacterii (blefarita stafilococica) sau de matreata la nivelul scalpului sau sprancenelor (blefarita seboreica). Aceste bacterii se gasesc in mod obisnuit pe fata si pe pleoape, dar daca se dezvolta in exces sau zona pleoapelor reactioneaza negativ la prezenta lor, poate aparea o infectie. Mai rar, alergiile si o infestare cu acarieni a genelor pot provoca blefarita anterioara.

Blefarita poate creste riscul de ulcior si chalazion 

Blefarita este diferita de ulcior (sau orjelet) si chalazion. Orjeletul este o infectie a glandelor sebacee de la nivelul pleoapei. Se manifesta ca o umflatura dureroasa la nivelul pleoapei, la baza genelor. Este vorba despre o colectie purulenta, cu un punct alb-galbui in mijloc – in cateva zile acel punct se va sparge si puroiul va fi eliminat. Ulciorul poate fi intern sau extern. De ce apare ulciorul? Poate fi legat de igiena deficitara la nivelul ochilor, blefarite, mediu cu mult praf si iritanti, cosmetice vechi sau utilizarea nepotrivita a cosmeticelor, folosirea in comun a cosmeticelor sau a picaturilor pentru ochi etc. 

Tratamentul pentru ulcior include unguente, picaturi cu antibiotic si medicament antiinflamator, insa in anumite cazuri poate fi necesara o interventie pentru a drena acumularea de puroi. Se recomanda si comprese si folosirea de antiseptice pentru a grabi vindecarea. Nu se recomanda comprese cu cei de musetel din cauza riscului de suprainfectie, nici stoarcerea ulciorului sau remedii populare precum lingura de lemn fierbinte plasata pe pleoapa – poate duce la arsuri.

Chalazionul sau salazionul se aseamana cu orjeletul, insa are evolutie mai lunga. Se simte dur la atingere, ca o umflatura nedureroasa de obicei. Este o inflamatie cronica ce apare cand o glanda de la nivelul ochiului devine blocata. Blefarita cronica, istoricul de orjelet, seboreea sau acneea sunt factori de risc pentru aparitia chalazionului. Acesta se vindeca mai greu decat ulciorul 

Cauze si factori de risc pentru blefarita 

Cauza exacta a inflamatiei pleoapelor nu poate fi intotdeauna determinata, dar diferiti factori pot creste riscul de blefarita. De exemplu, este posibil sa aveti un risc mai mare daca aveti si matreata pe scalp sau sprancene – risc de blefarita seboreica. Factorii care cresc riscul de blefarita sunt sindromul ochilor uscati, istoric de conjunctivite, dermatita seboreica, poluarea si expunerea la iritanti, praf si murdarie, reactii la produse cosmetice aplicate in zona ochilor, purtarea lentilelor de contact etc.

Blefarita poate fi adesea cauzata de bacterii – blefarita stafilococica. In ceea ce priveste factorii infectiosi, de obicei vorbim despre Staphyloccocus aureus, dar si Staphyloccocus epidermidis, Corynebacterium si Cropionobacterium acnes. 

De asemenea, infectiile cu Demodex sunt frecvent legate de blefarite. In general, acesti ectoparaziti sunt inofensivi si traiesc pe pielea noastra fara a cauza probleme. Se  hranesc cu celulele moarte de la nivelul pielii si cu sebum. Se gasesc mai ales la nivelul obrajilor, pe frunte, dar si pe sprancene, gene, pleoape. In exces, Demodex folliculorum si Demodex brevis pot duce la o serie de probleme. Inflamatia locala data de Demodex este numita demodecidoza. La nivelul ochilor pot sa apara iritatii, blefarite, caderea genelor si inflamatii conjunctivale. 

Complicatii 

Blefarita poate cauza uneori o serie de complicatii, si anume:

  • orjelet sau ulcior;
  • chalazion;
  • conjunctivita;
  • caderea genelor sau crestere anormala a genelor;
  • cicatrici la nivelul pleoapelor;
  • lacrimare in exces sau ochi uscati;
  • keratite sau inflamatii ale corneei etc.

Ce implica tratamentul?

In primul rand, se recomanda igiena corecta a ochilor.  Deoarece blefarita nu dispare complet, trebuie sa va curatati pleoapele in mod regulat. Asta implica aplicarea unei comprese calde pe pleoape pentru a slabi crustele care s-au format, urmata de un masaj al pleoapelor (masaj ciliar) si curatare usoara timp de cateva minute, de obicei de 2 ori pe zi. Medicii vor recomanda de obicei servetele oculare sterile,  produse speciale de spalare sau unguente/geluri speciale care sa favorizeze curatarea. Rolul este de a indeparta excesul de scuame sau cojite formate la baza genelor. 

Cum se face masajul pleoapelor? Masajul ciliar ajuta la deblocarea glandelor si la indepartarea excesului de sebum si cruste. Cu ochiul inchis, folosind o discheta de bumbac sau un servetel steril si produsul recomandat de medic, se maseaza baza pleoapei cu miscari circulare usoare si miscari sus-jos.  

Retineti! Spalati-va mainile inainte si dupa curatarea pleoapelor. De asemenea, folositi un tampon de curatare sau un servetel diferit pentru fiecare ochi, de fiecare data.

Medicamente pentru blefarite 

Blefarita cauzata de infectie poate fi tratata cu un unguent sau picaturi cu antibiotic si corticosteroizi de obicei, ce se aplica dupa curatarea pleoapelor. Durata tratamentului depinde de cat de severa este inflamatia. In unele cazuri, medicul poate recomanda antibiotice orale – de obicei doxiciclina sau azitromicina. 

Blefarita rareori dispare complet. Chiar si cu un tratament eficient, de obicei problema este cronica si necesita o atentie zilnica – igiena atenta a pleoapelor si evitarea factorilor favorizanti. 

Alte recomandari si masuri de preventie

  • Este indicat sa evitati produsele de machiaj, in special atunci cand pleoapele sunt inflamate. Machiajul poate ingreuna pleoapele si duce la acumularea de reziduuri.
  • Spalati fata in mod regulat – inclusiv indepartarea machiajului inainte de a merge la culcare. 
  • Nu va atingeti ochii cu mainile neigienizate.
  • Daca va confruntati cu ochi uscati, medicul va poate recomanda lacrimi artificiale. 
  • Daca aveti matreata care contribuie la blefarita, este important sa folositi un sampon eficient antimatreata.
  • Medicii recomanda de obicei sa evitati folosirea lentilelor de contact cat timp pleoapele sunt inflamate.

Referinte:

  1. https://www.aop.org.uk/advice-and-support/for-patients/eye-conditions/blepharitis
  2. https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/blepharitis
  3. https://www.aoa.org/healthy-eyes/eye-and-vision-conditions/blepharitis?sso=y 
  4. https://www.aao.org/eye-health/diseases/what-is-blepharitis