Testul Papanicolau

Ce este testul Babes Papanicolau?

Testul Babes Papanicolau (numit si examen citologic cervico-vaginal) este o procedura de screening pentru cancerul de col uterin. Implica prelevarea unei probe de celule sau frotiu de la nivelul colului uterin (cervix). Poate depista inflamatii, infectii, anumite celule anormale, celule precanceroase si celule canceroase. 

Proba obtinuta este plasata pe o lama (test Papanicolau conventional) sau amestecata intr-un mediu lichid (test Papanicolau in mediu lichid) si trimisa la laborator pentru examinare la microscop. Atat testul conventionat, cat si cel in mediu lichid sunt la fel de eficiente in detectarea celulelor anormale. Insa, testul in mediu lichid are unele avantaje suplimentare, si anume permite testarea in acelasi timp a unor tulpini de HPV cu risc ridicat, din aceeasi proba. 

Se estimeaza ca anual in tara noastra sunt depistate peste 3000 cazuri noi de cancer de col uterin. Din pacate, Romania este pe primul loc in Uniunea Europeana cand vine vorba despre mortalitatea data de cancerul de col uterin. 

Ce este infectia cu HPV?

Principala cauza a cancerului cervical sau de col uterin este infectia cu HPV. Sunt peste 100 genotipuri identificate, insa aproximativ 15 pot fi legate de cancerul de col uterin, mai ales HPV 16 si HPV18. Infectia cu HPV este una foarte comuna, insa in aproape 90% dintre cazuri sistemul imunitar al organismului este capabil sa inlature infectia, fara probleme. Insa, persistenta infectiei cu HPV, cu o tulpina cu risc ridicat, poate creste riscul de cancer de col uterin. Infectia cu HPV este legata si de alte forme de cancer, si anume cancer vulvar, cancer vaginal, cancer anal, cancer orofaringian si cancer penian. 

Virusul se poate transmite prin contact sexual, dar si prin contactul cu pielea infectata din regiunea genitala. Riscul de cancer de col uterin este mai mare in caz de infectie cu HPV tulpini cu risc ridicat, si mai ales cand sunt prezenti si alti factori de risc, precum sistem imunitar slabit, fumatul, debutul precoce al vietii sexuale, parteneri sexuali multipli, infectii genitale etc. De cele mai multe ori, infectia nu prezinta semne sau simptome specifice.

Cum te pregatesti pentru testare?

Este important ca testul sa fie efectuat in afara perioadei menstruale. Asta deoarece sangele si alte tesuturi pot interfera cu rezultatele testului. In general, se recomanda sa asteptati cel putin 5 zile dupa terminarea menstruatiei. 

De asemenea, exista si alte elemente care pot interfera cu acuratetea unui test Papanicolau prin mascarea celulelor anormale. Acesti factori includ:

  • relatiile sexuale cu 48 ore inainte de test;
  • folosirea de spermicide, unguente vaginale, ovule, lubrifianti, tampoane vaginale sau dusuri vaginale cu 48 ore inainte de test.

De asemenea, nu se recomanda testarea daca in prezent sunteti sub tratament pentru diferite infectii vaginale sau cervicale, pentru ca tratamentele pot modifica rezultatele testului. 

Cum se efectueaza testul?

Testul Papanicolau se face de obicei in timpul unui control ginecologic, dupa examinarea pelvina. Pacienta va sta intinsa pe masa de examinare, cu genunchii indoiti si picioarele ridicate si fixate pe etrieri – de pe ambele parti ale mesei. Pentru a efectua un test Papanicolau, medicii folosesc un instrument numit speculum. Acestea este introdus in vagin, lubrifiat, pentru a permite vizualizarea colului. Cand acest dispozitiv este introdus puteti simti o usoara presiune pe masura ce este ajustat pentru a permite o vedere mai clara a colului. Se poate simti putin inconfortabil, insa nu dureros. 

Dupa ce speculul este fixat, medicul va introduce in vagin un tampon de bumbac sau o periuta speciala, subtire, cu maner lung, pentru a colecta o proba de celule. Va dura doar cateva secunde pentru a obtine proba si in total doar cateva minute pentru a face testul complet.

Recomandari screening 

In general, medicii recomanda inceperea testarii de la varsta de 21 de ani sau in decurs de maximum 3 ani de la debutul vietii sexuale. Recomandarile sunt in general urmatoarele, in functie de varsta:

  • 21-29 ani – repetarea testului la 3 ani, iar testarea HPV se face doar daca medicul considera ca e necesara;
  • 30-65 ani – una dintre urmatoarele 3 variante: testare la fiecare 3 ani, test HPV la 5 ani sau co-testare (adica Papanicolau si HPV) la 5 ani;
  • femei peste 65 ani – recomandarile sunt in functie de starea generala de sanatate si rezultatele testerlor anterioare, factori de risc etc. 

Insa, din cauza faptul ca in tara noastra este o incidenta foarte crescuta a cancerului de col uterin, medicii recomanda adesea repetarea testului in fiecare an. De assemenea, testul trebuie efectuat chiar daca sunteti vaccinata impotriva HPV – pentru ca vaccinul ofera protectie impotriva anumitor tulpini, dar nu impotriva tuturor. 

Testul Papanicolau are riscuri?

Un test Papanicolau este o modalitate sigura de depistare a modificarilor la nivelul colului uterin. Cu toate acestea, uneori este posibil sa ofere rezultate fals negative – ceea ce inseamna ca testul nu indica nicio anomalie, chiar daca aveti de fapt celule anormale. Factorii ce pot duce la un rezultat fals negativ pot sa includa:

  • prelevare inadecvata de celule;
  • numar mic de celule anormale;
  • sange sau celule inflamatorii care mascheaza celulele anormale.

Desi este posibil ca celulele anormale sa ramana nedetectate, retineti ca un cancer de col uterin se dezvolta de obicei in mai multi ani. Astfel, daca sunt prezente celule anormale, la urmatorul test vor fi detectate.

Rezultate test Papanicolau

Rezultate normale

Un rezultat normal sau negativ inseamna ca in timpul testului au fost observate doar celulele cervicale normale. 

Rezultate anormale

Daca in timpul testului Papanicolau au fost depistate celule anormale sau neobisnuite, inseamna ca vorbim despre un rezultat anormal sau pozitiv. Un rezultat pozitiv nu inseamna neaparat ca aveti cancer de col uterin. 

Iata ce pot insemna unele rezultate anormale ale testului Babes Papanicolau:

  • ASC-US  – inseamna celule scuamoase atipice de semnificatie nedeterminata – exista o serie de modificari cervicale, de obicei legate de HPV. In general aceste modificari sunt date de probleme benigne, ca inflamatii sau infectii, insa pot fi date si de modificari legate de HPV. Se recomanda repetarea testului la 6 luni, iar daca rezultatul anormal se repeta de 2-3 ori se va face o colposcopie de obicei. In general, problema de vindeca de la sine, dar alteori e necesar tratament. 
  • LSIL – leziuni intraepiteliale scuamoase de grad scazut – celule cervicale cu modificari usor anormale. Se recomanda uneori colposcopie. Retineti ca LSIL nu inseamna cancer, insa necesita adesea monitoizare si tratament pentru a preveni evolutia. 
  • HSIL – leziuni intraepiteliale scuamoase de grad ridicat – modificari mai severe la nivelul colulul. Indica displazie cervicala moderata pana la severa. Nu este cancer, insa daca nu este tratata si monitorizata, poate duce la cancer. Se recomanda analize suplimentare si uneori pot fi necesare tratamente, ca excizie, crioterapie, terapie laser etc. 
  • AGC – inseamna anomalii ale tesutului epitelial glandular. Exista unele modificarie ale celulelor si este necesara o colposcopie si uneori chiuretaj endocervical.

Ce inseamna daca am un rezultat anormal?

Daca rezultatele testului Papanicolau sunt anormale, nu intrati in panica. Este destul de comun sa aveti rezultate neclare sau anormale la testul Papanicolau. De cele mai multe ori, un rezultat anormal nu inseamna ca aveti cancer de col uterin, ci anumite modificari anormale ale celulelor pe colul uterin. 

De obicei, se recomanda repetarea testului, o testare HPV sau testare combinata, si uneori poate fi necesara colposcopia si biopsia. Daca rezultatele testelor arata celule care nu sunt normale si pot deveni cancer, medicul va va anunta daca necesita tratament. 

Reducerea riscului de cancer de col uterin 

Principalul mod de prevenire a cancerului de col uterin este prin vaccinare impotriva HPV – vaccinarea este cea mai eficienta inainte de inceperea vietii sexuale. Recomandarile de vaccinare sunt de obicei pentru fetite cu varsta cuprinsa intre 9-14 ani. De asemenea, vaccinarea este recomandata si baietilor, pentru ca poate reduce riscul de a transmite infectia si scade riscul de cancere cauzate de HPV la baieti, precum cancerul penian. Sigur ca vaccinul poate fi facut si mai tarziu, insa eficienta scade.

Vaccinarea impotriva HPV

Exista 3 vaccinuri disponibile impotriva HPV. Vaccinul nonavalent Gardasil 9 ofera protectie impotriva a 9 tulpini de HPV. Cervarix ofera protectie impotriva tulpinilor 16 si 18 – vaccin bivalent. Mai este si varianta Gardasil tetravalent ce ofera protectie impotriva a 2 tulpini cu risc ridicat si 2 tulpini legate de verucile genitale. Retineti ca vaccinul ofera un grad foarte mare de protectie impotriva HPV, insa NU inlocuieste screening-ul, NU trateaza leziunile deja existaente si NU ofera protectie impotriva altor infectii cu transmitere sexuala. 

Alte masuri de reducere a riscului de cancer de col uterin includ screening pentru cancer de col uterin conform recomandarilor, pentru a depista orice modificari in stadii incipiente, inainte de a se transforma in cancer, dar si adoptarea unui stil de viata sanatos, renuntarea la fumat, limitarea numarului de parteneri sexuali si evitarea actului sexual cu persoane care au mai multi parteneri.

Referinte:

  1. https://www.cancer.net/navigating-cancer-care/diagnosing-cancer/tests-and-procedures/pap-test
  2. https://www.cdc.gov/cancer/cervical/basic_info/screening.htm
  3. https://www.plannedparenthood.org/learn/cancer/cervical-cancer/whats-pap-test